مدیر عامل سابق گوگل نگران است که هوش مصنوعی ممکن است توسط تروریستها یا «دولتهای سرکش» برای «آسیب رساندن به افراد بیگناه» مورد استفاده قرار گیرد.
اریک اشمیت به بیبیسی گفت: «ترسهای واقعی که من دارم، ترسهایی نیستند که بیشتر مردم درباره هوش مصنوعی صحبت میکنند – من درباره خطرات شدید صحبت میکنم.»
این میلیاردر فناوری که از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۱۷ در سمتهای ارشد گوگل فعالیت داشت، در برنامه «تودی» گفت که «کره شمالی، ایران یا حتی روسیه» ممکن است این فناوری را بپذیرند و از آن بهطور نادرست برای ساخت سلاحهای بیولوژیکی استفاده کنند.
او خواستار نظارت دولتی بر شرکتهای خصوصی که مدلهای هوش مصنوعی توسعه میدهند، شد، اما هشدار داد که تنظیمگذاری بیش از حد ممکن است نوآوری را متوقف کند.
آقای اشمیت با کنترلهای صادراتی ایالات متحده بر روی میکروچیپهای قدرتمند که سیستمهای پیشرفته هوش مصنوعی را بهکار میگیرند، موافقت کرد.
پیش از ترک مقام خود، رئیسجمهور پیشین ایالات متحده، جو بایدن، صادرات میکروچیپها را به جز ۱۸ کشور محدود کرد تا پیشرفت دشمنان در تحقیقات هوش مصنوعی را کند کند.
این تصمیم ممکن است توسط دونالد ترامپ تغییر کند.
او گفت: «به کره شمالی، ایران یا حتی روسیه فکر کنید که هدفی شیطانی دارند.»
او ادامه داد: «این فناوری به اندازهای سریع است که آنها میتوانند آن را بپذیرند و از آن بهطور نادرست استفاده کنند و آسیب واقعی وارد کنند.»
وی افزود که سیستمهای هوش مصنوعی در دستهای نادرست میتوانند برای توسعه سلاحهایی بهکار روند که «یک حمله بیولوژیکی بد از سوی یک شخص شرور» ایجاد کنند.
«من همیشه نگران سناریوی ‘اسامه بن لادن’ هستم، جایی که فردی واقعاً شرور بخشی از زندگی مدرن ما را به تصرف درآورد و از آن برای آسیب رساندن به افراد بیگناه استفاده کند.»
بن لادن حملات ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ را هدایت کرد، جایی که تروریستهای القاعده هواپیماها را به تصرف درآوردند تا هزاران نفر را در خاک آمریکا به قتل برسانند.
آقای اشمیت خواستار تعادل میان نظارت دولتی بر توسعه هوش مصنوعی و تنظیمگذاری بیش از حد در این بخش شد.
«واقعیت این است که هوش مصنوعی و آینده عمدتاً توسط شرکتهای خصوصی ساخته خواهد شد»، آقای اشمیت گفت.
«این واقعاً مهم است که دولتها آنچه را که داریم انجام میدهیم درک کنند و به آن نظارت کنند.»
او افزود: «ما نمیگوییم که باید بهطور یکجانبه بتوانیم این کارها را بدون نظارت انجام دهیم، بلکه فکر میکنیم باید تنظیم شود.»
او این صحبتها را از پاریس بیان کرد، جایی که نشست «اقدام هوش مصنوعی» به پایان رسید و ایالات متحده و بریتانیا از امضای توافقنامه خودداری کردند.
معاون رئیسجمهور ایالات متحده، جی دی ونس، گفت که تنظیمگذاری «صنعت تحولآفرینی را خواهد کشت درست زمانی که در حال شروع است.»
آقای اشمیت گفت که نتیجه تنظیمگذاری بیش از حد در اروپا «این است که انقلاب هوش مصنوعی، که به نظر من مهمترین انقلاب از زمان برق است، در اروپا اختراع نخواهد شد.»
او همچنین گفت که شرکتهای بزرگ فناوری «۱۵ سال پیش» پتانسیل هوش مصنوعی را درک نمیکردند، اما اکنون این کار را میکنند.
«تجربه من با رهبران فناوری این است که آنها درک خوبی از تأثیری که دارند، دارند، اما ممکن است تصمیمات ارزشی متفاوتی نسبت به دولتها بگیرند»، او گفت.
ممنوعیت گوشی هوشمند برای کودکان
آقای اشمیت زمانی رئیس گوگل بود که این شرکت اندروید، سیستمی که اکنون پرکاربردترین سیستم عامل گوشیهای همراه در جهان است، خریداری کرد.
او اکنون از ابتکاراتی حمایت میکند که گوشیها را از مدارس خارج کند.
«من یکی از افرادی هستم که نمیفهمیدم، و مسئولیت میپذیرم که دنیا بهطور کامل آنطور که ما افراد فناوری فکر میکنیم، کار نمیکند»، او گفت.
«وضعیت با کودکان بهطور خاص برای من نگرانکننده است.»
«من فکر میکنم گوشیهای هوشمند با کودک میتوانند ایمن باشند»، او گفت، «فقط باید کنترل شوند… ما میتوانیم همه توافق کنیم که کودکان باید از بدیهای دنیای آنلاین محافظت شوند.»
در مورد رسانههای اجتماعی – جایی که او از پیشنهادات برای ممنوعیت استفاده کودکان زیر ۱۶ سال حمایت کرده است – او افزود: «چرا باید چنین آزمایش بزرگ و کنترلنشدهای را بر روی مهمترین افراد دنیا، که نسل بعدی هستند، انجام دهیم؟»
فعالان برای محدود کردن استفاده کودکان از گوشیهای هوشمند معتقدند که گوشیها اعتیادآور هستند و «کودکان را از فعالیتهایی که برای رشد سالم ضروری هستند، منحرف کردهاند.»
پارلمان استرالیا در سال ۲۰۲۴ قانونی را تصویب کرد که استفاده از رسانههای اجتماعی را برای افراد زیر ۱۶ سال ممنوع میکند، و نخستوزیر آنتونی آلبانیز گفت که این اقدام برای محافظت از کودکان در برابر «آسیبها» مهم است.
یک مطالعه اخیر که در مجله پزشکی The Lancet منتشر شد، نشان داد که ممنوعیت گوشیهای هوشمند در مدارس تاثیری بر رفتار یا نمرات دانشآموزان نداشته است.
اما این مطالعه نشان داد که صرف وقت بیشتر در گوشیهای هوشمند و رسانههای اجتماعی بهطور کلی با نتایج بدتر برای همه این شاخصها مرتبط است.
منبع: بیبیسی