استارتاپ چینی هوش مصنوعی دیپسیک اخیراً اعلام کرده است که مدلهای هوش مصنوعی آن میتوانند سودآوری بالایی داشته باشند — البته با برخی توضیحات تکمیلی.
دیپسیک در پستی در پلتفرم X اعلام کرد که خدمات آنلاین آن دارای «حاشیه سود هزینه» ۵۴۵ درصدی است. با این حال، این حاشیه بر اساس «درآمد نظری» محاسبه شده است.
این شرکت در پایان یک پست طولانیتر در GitHub که رویکرد خود را برای دستیابی به «ظرفیت بالاتر و تأخیر کمتر» توضیح میداد، جزئیات بیشتری درباره این اعداد ارائه کرد. دیپسیک نوشت که با بررسی استفاده از مدلهای V3 و R1 خود در یک بازه ۲۴ ساعته، اگر تمام این استفادهها با قیمتگذاری مدل R1 صورتحساب شده بود، درآمد روزانه این شرکت به ۵۶۲,۰۲۷ دلار میرسید.
در همین حال، هزینه اجاره واحدهای پردازش گرافیکی (GPU) مورد نیاز تنها ۸۷,۰۷۲ دلار بوده است.
این شرکت اذعان کرد که درآمد واقعی آن به دلایل مختلفی از جمله تخفیفهای شبانه، قیمتگذاری پایینتر برای مدل V3 و این واقعیت که «تنها بخشی از خدمات درآمدی هستند» و دسترسی به وب و اپلیکیشن همچنان رایگان است، «بهطور قابلتوجهی کمتر» از این میزان است.
البته، اگر اپلیکیشن و وبسایت رایگان نبودند و تخفیفهای دیگر ارائه نمیشد، احتمالاً میزان استفاده نیز بهمراتب کاهش مییافت. بنابراین، این محاسبات به نظر بسیار حدسی و بیشتر نشانهای از پتانسیل حاشیه سود در آینده است تا تصویری واقعی از وضعیت مالی کنونی دیپسیک.
اما این شرکت این اعداد را در میانه بحثهای گستردهتر درباره هزینهها و سودآوری بالقوه هوش مصنوعی منتشر کرده است. دیپسیک در ژانویه با معرفی مدلی جدید که گفته میشود در برخی معیارها با مدل o1 اوپن اِیآی برابری میکند — آن هم با هزینه توسعه بسیار کمتر و در مواجهه با محدودیتهای تجاری ایالات متحده که دسترسی شرکتهای چینی به قدرتمندترین تراشهها را محدود کرده — به کانون توجهات وارد شد. در پی این اتفاق، سهام شرکتهای فناوری سقوط کرد و تحلیلگران سؤالاتی درباره هزینههای هوش مصنوعی مطرح کردند.
فناوری دیپسیک نهتنها وال استریت را تحت تأثیر قرار داد، بلکه اپلیکیشن این شرکت برای مدتی کوتاه جای چتجیپیتی اوپن اِیآی را در صدر فروشگاه اپل گرفت — هرچند پس از آن از رتبهبندی عمومی خارج شد و اکنون در بخش بهرهوری با رتبه ششم، پس از چتجیپیتی، گراک و گوگل جمینای قرار دارد.