ایالات متحده قصد دارد محدودیتهای سختگیرانهتری را برای صادرات تراشههای پیشرفته کامپیوتری و دیگر فناوریهای مرتبط با هوش مصنوعی (AI) به دهها کشور اعمال کند – نه فقط کشورهایی که مدتها بهعنوان دشمنان شناسایی شدهاند.
مقامات آمریکایی اعلام کردهاند که این قوانین جدید بهمنظور اطمینان از اینکه “هوش مصنوعی جهان بر پایه فناوری آمریکا کار میکند” و همچنین جلوگیری از دسترسی “عوامل مخرب” که میتوانند از آن برای تهدید ایالات متحده استفاده کنند، طراحی شدهاند.
دولت بایدن اعلام کرد که ۱۸ کشور متحد و شریک، از جمله بریتانیا، از این محدودیتها معاف هستند.
این اعلامیه، چند روز پیش از پایان دوره ریاستجمهوری جو بایدن، انتقادات شدیدی از سوی برخی از شرکتهای بزرگ فناوری آمریکایی به همراه داشت. این شرکتها هشدار دادهاند که این اقدام تنها به نفع رقبا خواهد بود.
وزارت بازرگانی آمریکا اعلام کرد:
«در دستان نادرست، سیستمهای هوش مصنوعی قدرتمند میتوانند خطرات امنیت ملی جدی را تشدید کنند، از جمله تسهیل توسعه سلاحهای کشتار جمعی، حمایت از عملیات سایبری تهاجمی، و کمک به نقض حقوق بشر مانند نظارت گسترده.»
شرکت انویدیا، که از جمله شرکتهایی است که بیشترین تأثیر را از این طرح خواهد دید، اظهار داشت که این اقدامات “هیچ تهدیدی را کاهش نخواهد داد” و تنها “رقابتپذیری جهانی آمریکا” را تضعیف کرده و نوآوری را تضعیف میکند.
انویدیا در بیانیهای اعلام کرد:
«با تلاش برای دستکاری در نتایج بازار و سرکوب رقابت – که شریان حیاتی نوآوری است – قانون جدید دولت بایدن، مزیت فناوری به سختی به دست آمده آمریکا را تهدید میکند.»
این محدودیتهای جدید ۱۲۰ روز دوره بررسی نظرات را قبل از اجرایی شدن خواهند داشت.
در حال حاضر، صادرات به کشورهایی مانند چین، روسیه و ایران با کنترلهای سختگیرانهای روبرو است. قوانین جدید محدودیتهایی را برای صادرات برخی فناوریها به بیشتر کشورهای جهان تعیین کرده و شرکتهای آمریکایی را ملزم به دریافت مجوز برای فروش در این کشورها میکند.
متحدان نزدیک واشنگتن از این محدودیتها معاف خواهند بود.
سفارشاتی که در سطح معینی از قدرت محاسباتی قرار دارند نیز نیازی به مجوز نخواهند داشت و در سقف تعیینشده تحت این طرح محاسبه نمیشوند. بیشتر سفارشات، مانند آنهایی که از دانشگاهها یا سازمانهای پزشکی میآیند، زیر آستانه ۱,۷۰۰ GPU پیشرفته قرار دارند، دولت بایدن اعلام کرد.
این قوانین همچنین فرآیندی را برای دولتهای خارجی تعیین میکند تا در صورت امضای توافقنامه، از محدودیتهای کمتری برخوردار شوند.
مقامات دولت بایدن اعلام کردند که این مقررات را با دولت آینده مورد بحث قرار دادهاند.
اما جاناتان کیولی، یکی از مدیران گروه فناوری در شرکت حقوقی Clifford Chance، گفت که بعید است این قوانین پس از روی کار آمدن ترامپ باقی بمانند و یادآور شد که یکی از وعدههای اصلی کمپین ترامپ تغییر رویکرد دولت به تنظیم مقررات هوش مصنوعی بود.
او گفت: «کاملاً مشخص است که دولت ترامپ بسیاری از اقدامات بایدن را لغو خواهد کرد. یک بازی بزرگ برای نوآوری و رشد در ایالات متحده در راه است و بازگشتی از این رویکرد به تنظیم مقررات هوش مصنوعی خواهیم داشت.»
بنیاد فناوری و نوآوری اطلاعات (ITIF)، یک اندیشکده سیاستگذاری فناوری، اعلام کرد که معتقد است ایالات متحده بهتر است از یک استراتژی متمرکز بر رقابت به جای “مهار” پیروی کند.
دانیل کاسترو، معاون این بنیاد، گفت:
«با تحت فشار قرار دادن دیگر کشورها برای انتخاب بین ایالات متحده و چین، دولت بایدن خطر از خود بیگانگی شرکای کلیدی را دارد و به طور ناخواسته جایگاه چین در اکوسیستم جهانی هوش مصنوعی را تقویت میکند.»
او افزود:
«در مواجهه با چنین اولتیماتومی، بسیاری از کشورها ممکن است طرفی را انتخاب کنند که دسترسی بدون وقفه به فناوریهای هوش مصنوعی حیاتی برای رشد اقتصادی و آینده دیجیتالی آنها را ارائه میدهد.»
منبع: بیبیسی